Hoe je stap voor stap een gezonde levensstijl kan ontwikkelen

We kunnen allemaal wel iets meer doen om onze gezondheid te verbeteren. Misschien heb je je wel eens voorgenomen om beter te eten, of meer te gaan bewegen, maar is het moeilijk om deze voornemens ook echt heel lang vol te houden. Daarom hebben wij hier een aantal tips verzameld om je te helpen bij het ontwikkelen van een gezonde levensstijl.

1. Begin met kleine veranderingen

Het is belangrijk om niet te van jezelf te eisen wanneer je wilt gaan leven naar een gezondere levensstijl. Probeer eerst eens kleine ver door te voeren in je dagelijkse routine. Kies bijvoorbeeld ervoor om elke dag een half uur te gaan wandelen, of eet een beetje meer fruit en groenten. Op deze manier maak je geleidelijk aan steeds meer gezonde keuzes en zal het steeds makkelijker worden om deze gewoontes aan te houden.

2. Zorg voor voldoende beweging

Bewegen is heel belangrijk voor je gezondheid. Het kan helpen om allerlei gezondheidsklachten te voorkomen of te verminderen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes en depressie. Probeer daarom dagelijks minimaal een half uur matig tot intensief te bewegen. Dit hoeft niet allemaal in één keer, je kunt bijvoorbeeld twee keer 15 minuten wandelen of een keer 30 minuten fietsen. Ook dagelijkse activiteiten als tuinieren, ramen lappen of dansen tellen mee!

3. Zorg voor ritme en structuur

Ritme en structuur kunnen helpen bij het verbeteren van je levenskwaliteit. Het is belangrijk om te kijken naar bijvoorbeeld de tijden dat je naar bed gaat opstaat en bijvoorbeeld naar werk toe gaat. Extra tip: wanneer je je netjes kleed zal je merken dat je ook serieuzer te werk gaat op bijvoorbeeld de werkvloer. Draag bijvoorbeeld een overhemd met ondergoed van Alan Red eronder voor een goede outfit. Je zal merken dat dit soort kleine dingen helpen in je dagelijkse ritme en structuur. 

4. Let op je voeding

Een gezonde voeding is belangrijk voor je algehele gezondheid. Kies bijvoorbeeld voor veel groenten, fruit, volkorenproducten, peulvruchten, noten, vette vis en vetarme of magere melkproducten. Eet verder niet te veel verzadigde vetten, transvetten, toegevoegde suikers, zout of alcohol. Een goede manier om je voeding binnen de perken te houden, is door elke dag een maaltijd te koken en deze vervolgens in porties in te vriezen. Op deze manier heb je altijd een gezonde maaltijd binnen handbereik en hoef je niet in de verleiding te komen om iets ongezonds te eten.

5. Drink voldoende water

Het is belangrijk om voldoende water te drinken om je lichaam goed te laten functioneren. Het is echter niet om per dag twee liter water te drinken, zoals vaak wordt geadviseerd. Het is voor iedereen namelijk verschillend hoeveel vocht je nodig hebt. Dit hangt bijvoorbeeld af van je leeftijd, gewicht, activiteiten en de temperatuur. Een goede indicatie is wanneer je urine een lichte kleur heeft of wanneer je niet meer dorst hebt.

6. Ga regelmatig naar de dokter

Of je nou een gezonde levensstijl hebt of niet, het is belangrijk om regelmatig naar de dokter te gaan voor een check-up. Op deze manier kunnen eventuele aandoeningen of ziektes snel worden opgespoord en behandeld.